Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Stare pieczywo, zielone banany, zimny ryż. Super ? 

 

Skrobia stanowi jeden z głównych węglowodanów w naszej diecie, ponieważ jest składnikiem takich podstawowych produktów jak ziemniaki, kasze, ryż, makaron czy pieczywo.

Okazuje się jednak, że skrobia skrobi nierówna… W miarę jak produkty tracą swoją świeżość podczas przechowywania, po ugotowaniu, ostudzeniu powstaje skrobia oporna, która nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym i działa podobnie jak błonnik, o którego obecność w naszej diecie powinniśmy zadbać.

Jak zwiększyć zawartość skrobi opornej w naszym jadłospisie?

- makaron przelewajmy zimną wodą
- zjadajmy ryż ugotowany dzień wcześniej
- wybierajmy „zielone”, nieco niedojrzałe banany.

 

 

 

 

Koniecznie polub nasz profil na FB i bądź na bieżąco!

 

 


Zobacz również:

 

Wielu chorych nie jest w stanie zrezygnować ze słodzenia herbaty czy kawy i wówczas pada pytanie czy można...

Bardzo uogólniając zapotrzebowanie kaloryczne przeciętnie aktywnej osoby wynosi ok 35 kcal/kg należnej masy...

Zależy to od spożytej ilości.         W każdej cukrzycy można jeść czekoladę. Wszystko zależy tylko...

Wielu pacjentów sądzi, że w diecie chorego na cukrzycę najważniejsze jest unikanie tłustych i smażonych...


Partnerzy

 

 

Tworzenie stron www
© 2019 Klinikadiabetyka
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

Uprzejmie informujemy, że serwis Klinikadiabetyka wykorzystuje pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu dopasowywania wyświetlanych treści oraz analizowania ruchu na stronie. Domyślnie przeglądarka zezwala na zapisywanie powyższych informacji na urządzeniu końcowym Użytkownika, pamiętaj jednak, że zawsze możesz wyłączyć tę funkcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Jeśli zgadzasz się na powyższe warunki kliknij przycisk "Akceptuję".
Akceptuję