Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Cukrzyca w ciąży może występować jako:

  • cukrzyca przedciążowa,  gdy w ciążę zachodzi kobieta chorująca już na cukrzycę (niezależnie od typu choroby czyli czy cukrzyca typu 1 czy cukrzyca typu 2)
  • cukrzyca ciążowa, gdy podwyższone stężenie glukozy we krwi po raz pierwszy rozpoznano w trakcie ciąży i nie spełnia kryteriów rozpoznania cukrzycy dla kobiet, które nie są w ciąży
  • cukrzyca w ciąży, gdy podwyższone stężenie glukozy we krwi po raz pierwszy rozpoznano w trakcie ciąży i  spełnia ono kryteria rozpoznania cukrzycy dla kobiet, które nie są w ciąży

Wszystkie ciężarne powinny być diagnozowane w kierunku zaburzeń tolerancji glukozy.

Wstępne oznaczenie stężenia glukozy we krwi na czczo powinno być zlecone na początku ciąży, podczas pierwszej wizyty u ginekologa.
U ciężarnych z grupy ryzyka (patrz niżej czynniki ryzyka podwyższonego stężenia glukozy we krwi w ciąży) należy od razu, już podczas pierwszej wizyty w czasie ciąży, zlecić wykonanie testu obciążenia 75-gramami glukozy (krzywa cukrowa). 
Jeśli stężenie glukozy we krwi będzie prawidłowe, to należy powtórzyć krzywą cukrową pomiędzy 24.–28. tygodniem ciąży lub gdy wystąpią pierwsze objawy sugerujące cukrzycę.

Diagnostyka między 24. a 28. tygodniem ciąży polega na wykonaniu testu  obciążenia 75 gramami glukozy.

Podwyższone stężenie glukozy rozpoznane  po raz pierwszy w trakcie ciąży powinno być rozpoznawana i klasyfikowane w następujący sposób:


Cukrzyca w ciąży — gdy spełnione są warunki ogólne rozpoznania cukrzycy, to znaczy:
• stężenie glukozy we krwi  na czczo ≥ 7,0 mmol/l (126 mg/dl)
• lub stężenie glukozy we krwi  w 2. godz. Krzywej cukrowej ≥ 11,1 mmol/l (200 mg/dl),
• lub  stężenie glukozy we krwi ≥ 11,1 mmol/l (200 mg/dl) i towarzyszą jej objawy kliniczne
hiperglikemii.

Cukrzyca ciążowa — gdy spełnione jest przynajmniej jedno z następujących kryteriów:
•  stężenie glukozy we krwi  na czczo  92-125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
• lub stężenie glukozy we krwi  w 2. godz. krzywej cukrowej ≥ 153-199 mg/dl (8,5-11,0 mmol/l)

jeśli zostanie wykonany pomiar stężenie glukozy we krwi  po godzinie to wartość wynosząca  ≥ 180 mg/dl (10 mmol/l)


Po porodzie u większości kobiet stężenia glukozy ulegają normalizacji, jednak wszystkie kobiety powinny być poddane badaniu w kierunku obecności zaburzeń tolerancji glukozy, bowiem przebycie cukrzycy w ciąży jest czynnikiem ryzyka jawnej cukrzycy w dalszych latach życia.

Zaleca się wykonanie krzywej cukrowej 6–12 tygodni po porodzie,
a potem oznaczanie glikemii na czczo raz w roku.

Przed planowaną kolejną ciążą należy wykonać krzywą cukrową.

Czynniki ryzyka podwyższonego ryzyka cukrzycy w ciąży:

— ciąża po 35. roku życia
— w wywiadzie porody dzieci o dużej masie ciała (> 4000 g)
— urodzenie noworodka z wadą rozwojową
— zgony wewnątrzmaciczne w wywiadzie
— nadciśnienie tętnicze
— nadwaga lub otyłość
— rodzinny wywiad w kierunku cukrzycy typu 2
— rozpoznanie cukrzycy ciążowej w poprzednich ciążach
— wielorództwo
— zespół policystycznych jajników

 


 

Cukrzyca a płodność kobiet

 

 

    Szacuje się, że w Polsce do 2020 roku na cukrzycę chorować będzie ponad 4 miliony osób. Duża część z chorujących to młode kobiety decydujące się na pierwsze lub kolejne dziecko. Warto wiedzieć, że cukrzyca znacząco obniża ich płodność, a składa się na to wiele czynników.
    U kobiet chorujących na cukrzycę znacznie częściej dochodzi do zaburzeń cyklu miesięcznego w postaci rzadkich miesiączek lub ich wtórnego braku. Cykl dłuższy niż 35 dni jest nieprawidłowy i może być problemem w przypadku starań o dziecko. Przedwczesna menopauza to stan kiedy dochodzi do zakończenia miesiączkowania przed 40 rokiem życia. Kobiety chorujące na cukrzycę typu 1 i inne choroby autoimmunologiczne są predysponowane do przedwczesnej menopauzy, jednak badania wykazują że dotyczy to również pacjentek z cukrzycą typu 2. Choroba ta prowadzi do uszkodzenia drobnych naczyń krwionośnych, prowadząc do uszkodzenia wzroku, nerek i nerwów. Powikłania te zaburzają funkcjonowanie narządów i prowadzą do problemów z zajściem i utrzymaniem ciąży. Cukrzyca sprzyja poronieniu, szczególnie w przypadku braku odpowiedniej kontroli i wysokich poziomów cukru. Nowotwór macicy częściej występuje u kobiet chorujących na cukrzycę typu 2 i zespół policystycznych jajników (PCOS). PCOS jest chorobą w której razem z zaburzeniami hormonalnymi i często brakiem owulacji współwystępują zaburzenia metabolizmu cukru. 
    Mimo tego wiele kobiet z cukrzycą może mieć dzieci. Pierwszym krokiem jest odpowiednia kontrola choroby i restrykcyjne dbanie o dobry poziom cukru we krwi. Pacjentki biorące doustne leki przeciwcukrzycowe powinny skonsultować się z lekarzem i zacząć przyjmować insulinę, ponieważ te pierwsze mają negatywny wpływ na płód. Indywidualne podejście, samokontrola i dobra opieka znacznie zwiększą szansę na posiadanie potomstwa.

 

źródło: diabetes.co.uk

 


 

Cukrzyca ciążowa – co można bezpiecznie zjeść?

 

 

        Cukrzyca ciążowa rozwija się w wyniku zmian hormonalnych zachodzących w organizmie kobiety. Zazwyczaj dochodzi do wzrostu wagi ciała i rozwoju insulinooporności, co oznacza obniżoną wrażliwość organizmu na insulinę i prowadzi do wysokich poziomów cukru we krwi. Objawem mogą być zmęczenie, wzrost pragnienia, nudności czy też zaburzenia widzenia. Z uwagi na to, że w ciąży te objawy są zjawiskiem częstym, każda ciężarna jest kierowana na badania cukru.
Jaką dietę należy stosować kiedy rozwinie się cukrzyca ciążowa?
    Dieta kobiety ciężarnej powinna być zdrowa i zbilansowana. W cukrzycy ciężarnych należy zwrócić szczególną uwagę na przyjmowane węglowodany. Aby wyregulować stężenia cukru we krwi warto unikać spożycia zbyt wielu węglowodanów w jednym czasie, zwracać uwagę na wysoką zawartość błonnika w pokarmie, a także jeść regularnie. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca trzy średnie oraz dwa mniejsze posiłki w ciągu doby. Przygotowywanie pokarmu z użyciem produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG) pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. IG klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2 godziny po spożyciu. Produkty o niskim IG są lepszym wyborem dla kobiety z cukrzycą ciążową. Dodatkowym ważnym aspektem jest duża zawartość białka w posiłku, które również pomaga zbalansować cukier. Zdecydowanie unikać lub całkowicie wyeliminować należy słodycze, słodzone napoje i nadmierną ilość owoców, a także produkty mocno przetworzone, z dużą zawartością skrobi. Gdy dieta nie pomaga lekarz może zalecić przyjmowanie insuliny.
    Wysoki poziom cukru w ciąży jest niebezpieczny dla rosnącego płodu. Prowadzi do wystąpienia szeregu powikłań zarówno dla matki jak i dla dziecka. Kobiety ciężarne powinny zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę, ponieważ w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy ciążowej ma ona kluczowe znaczenie. 


źródło: medicalnewstoday.com

 


 

Ciąża bliźniacza nie oznacza kłopotów!

 

 

        Cukrzyca u kobiety w ciąży pojedynczej związana jest z licznymi możliwymi powikłaniami zarówno dla matki jak i dla dziecka. Do tej pory nie było jasne, czy cukrzyca u kobiety w ciąży bliźniaczej związana jest z groźniejszymi i częstszymi powikłaniami. W Journal od Perinatology ukazał sie artykuł wyjaśniający tą kwestię.
    Badacze stwierdzili, że kobiety w ciąży bliźniaczej cukrzyca nie wpływa istonie na wzrost zaburzeń wzrastania dzieci, ani nie koreluje z wystepowaniem zaburzeń oddychania noworodków, niedocukrzeniem noworodków albo niskim wynikiem w skali Apgar. Bliźniaki matki z cukrzycą były istotnie częściej przyjmowane na Oddział Intensywnej Terapii Noworodka (jednak może to być związane z zapobieganiem niż leczeniem). W podsumowaniu napisano, że identyfikacja i leczenie cukrzycy w ciąży bliźniaczej wykazuje podobne ryzyko położnicze i noworodkowe w porównaniu do ciązy bliźniaczej bez cukrzycy. Jednak jak podkreśla się, istotne jest szybkie wykrycie i leczenie, dlatego też warto zgłaszać się na badania przesiewowe w ciąży oraz zapobiegać cukrzycy.
    Cukrzyca w ciąży związana jest z podwyższonym ryzykiem położniczym i noworodkowym, ale jak pokazano nawet cukrzyca w ciąży bliźniaczej jeśli jest prawidłowo leczona to może nie byc taka groźna.    


źródło: nature.com

 


 

Otyłość i cukrzyca w ciąży zwiększają ryzyko autyzmu u dziecka

 

 

    Zaburzenia ze spektrum autyzmu należą do całościowych zaburzeń rozwoju i są obecnie wspólną nazwą klasyfikującą takie jednostki chorobowe jak autyzm i zespół Aspergera. Cechują się zaburzeniami interakcji społecznych i komunikacji, a także zaburzeniami rozwoju i zachowania. Przyczyny nie są do końca znane, przypuszcza się że są to defekty neurologiczne nieznanego pochodzenia. Okazuje się, że jednym z czynników uszkadzających układ nerwowy dziecka może być cukrzyca matki.
    Badania wykazały że cukrzyca i otyłość matki może predysponować do autyzmu u dziecka, zwiększając prawdopodobieństwo jego wystąpienia czterokrotnie. Badania naukowców opublikowane w czasopiśmie "Pediatrics" przeprowadzone zostały na 2734 parach matka-dziecko. Rozwój dzieci obserwowano od urodzenia przez kilka kolejnych lat, a u 102 dzieci zdiagnozowano autyzm. Poprzednio zauważono już możliwość powiązania cukrzycy matki z autyzmem u dziecka, w tym badaniu po raz pierwszy zestawiono cukrzycę razem z otyłością. Naukowcy wskazują, że czynniki zaburzające rozwój układu nerwowego prowadzące do autyzmu działają już w łonie matki. Nie jest znany dokładny mechanizm tego procesu, wiadomo natomiast, że cukrzyca i otyłość powodują duży stres organizmu, zaburzając wiele układów.
    Zdrowie kobiety chcącej posiadać potomstwo jest ogromnie ważnym czynnikiem w rozwoju dziecka - to nie jest tylko pusty frazes. Przyszłe matki powinny zadbać o siebie nie tylko w czasie ciąży, ale również przed. Nie dbając o siebie warunkują nie tylko swoją przyszłość, ale także przyszłość swojego potomstwa.    

 
źródło: hub.jhu.edu

 


 

Otyłość we wczesnej ciąży jest groźna dla matki jak i płodu

 

 

    Nadmiar kilogramów na wadze jest bardzo niekorzystnym zjawiskiem dla każdego z nas, ale zwłaszcza dla kobiet w ciąży, bowiem matki szkodzą nie tylko sobie, ale również dziecku. Jak wiadomo otyłość jest czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej, a ta z kolei prowadzi do powikłań okołoporodowych i zaburzeń u nowonarodzonego dziecka.

    Naukowcy z Kanady przebadali młode kobiety będące we wczesnej ciąży, a nie chorujące na cukrzycę. Każdej z nich zmierzyli zawartość tkanki tłuszczowej i doszli do wniosku, że duża zawartość tłuszczu trzewnego (w jamie brzusznej) i całkowitego jest silnie wpływającym czynnikiem na wystąpienie cukrzycy u kobiet w ciąży. Występowanie cukrzycy w rodzinie, wiek matki czy wskaźnik BMI (czynniki ryzyka cukrzycy) nie wpływały na powyższe obserwacje. To jeszcze bardziej utwierdza w przekonaniu, że walka matki z otyłością może mieć duży wpływ na udany poród i późniejsze zdrowie dziecka. Warto pamiętać również, że otyłość jest modyfikowalnym (to znaczy mogącym ulec zmianie) czynnikiem ryzyka wielu chorób, bowiem w głównej mierze zależy od nas samych.
    Kanadyjskie badania, jak i własne doświadczenia pokazują, że zarówno kobiety chore na cukrzycę, jak i te zdrowe przed zajściem w ciążę powinny dążyć do normalizacji masy ciała. Warto to zrobić nie tylko dla siebie, ale także dla dziecka.

 
źródło: Diabetesjournals.org

Koniecznie polub nasz profil na FB i bądź na bieżąco!

 

 


Zobacz również:

 

Ponieważ pytania o wykonanie krzywej cukrowej i krzywej insulinowej  powtarzają się więc publikujemy post na ten temat ;-)     W przypadku cukrzycy ciążowej leczonej dietą,...

W cukrzycy typu 2, której towarzyszy nadwaga lub otyłość istnieje duże prawdopodobieństwo występowania insulinooporności, a ta może przyczyniać się do problemów z zajściem w...

Często zdarza się, że dziewczyny, które mają rozpoznaną cukrzycę ciążową na początku ciąży i są leczone z tego powodu dieta lub dieta i insuliną nie wiedzą czy powinny mieć wykonaną...

Zanim dojdzie rozwoju cukrzycy przez kilka, a nawet kilkanaście lat może występować tzw. stan przedcukrzycowy czyli stan zwiększonego ryzyka wystąpienia cukrzycy.Stan przedcukrzycowy...


Partnerzy

 

 

Tworzenie stron www
© 2018 Klinikadiabetyka
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

Uprzejmie informujemy, że serwis Klinikadiabetyka wykorzystuje pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu dopasowywania wyświetlanych treści oraz analizowania ruchu na stronie. Domyślnie przeglądarka zezwala na zapisywanie powyższych informacji na urządzeniu końcowym Użytkownika, pamiętaj jednak, że zawsze możesz wyłączyć tę funkcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Jeśli zgadzasz się na powyższe warunki kliknij przycisk "Akceptuję".
Akceptuję