Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Cukrzyca typu 2 to choroba, która może cechować się zarówno niedoborem insuliny oraz / lub  opornością organizmu na jej działanie (insulinooporność). 


Na cukrzycę typu 2 najczęściej chorują osoby dorosłe zwłaszcza z nadwaga i otyłością ale też coraz częściej chorują osoby młode, a nawet dzieci.

Choroba jest przede wszystkim konsekwencją niezdrowego stylu życia (braku regularnej aktywności fizycznej i/lub stosowania nieprawidłowej diety).

W cukrzycy typu 2 charakterystyczna jest oporność na insulinę

Insulina: Insulina jest hormonem, który obniża stężenie glukozy we krwi. Stężenie glukozy we krwi rośnie po spożyciu posiłku i do obniżenia tego stężenia jest właśnie potrzebna insulina. W efekcie długotrwałej choroby dochodzi do zmniejszenia produkcji insuliny i wówczas niezbędne jest podawanie insuliny w zastrzykach.


Początek choroby: Choroba rozwija się powoli, najczęściej w ciągu kilku , kilkunastu lat i poprzedzona jest okresem zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy tzw. stanu przedcukrzycowego.

W okresie rozpoznania schorzenia najczęściej istnieje nadmiar insuliny, gdyż jest ona produkowana w nadmiarze z uwagi na oporność organizmu na jej działanie. Dlatego na początku leczenia najskuteczniejsze są leki, które zmniejszają oporność na jej działanie . Podstawowym takim lekiem jest metformina. Lekiem kolejnego rzutu, gdy z jakiegoś powodu nie można stosować metrofminy jest pioglitazon.

Istnieje ponadto wiele innych leków doustnych, ale także we wstrzyknięciach, które mogą być stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2.  Patrz Nowoczesne leczenie cukrzycy

Po pewnym czasie trwania choroby, czasem jednak  też od samego początku może wystąpić konieczność stosowania insuliny.  Insulina może być podawana za pomocą penów z insuliną. Stosowanie insuliny przy zastosowaniu pompy insulinowej w przypadku cukrzycy typu 2 tez jest możliwe, ale stosowane jest rzadko.

 

Pory podawania insuliny:

insuliny dzieli się na te:

podawane przed posiłkiem:

insuliny szybko i krótkodziałające tzw. analogi insuliny:

   insulina glulisina (Apidra)
   insulina aspart (NovoRapid)
   insulin lispro (Humalog)

lub

insuliny krótkodziałające  tzw. ludzkie insuliny:

   insulina Actrapid,
   insulin Gensulin R,
   insulin Humulin R,
   insulin Insuman Rapid Solostar,
   insulin Polhumin R,

istenieją różne schematy podawania insuliny przed posiłkiem w cukrzycy typu 2. Może być podawana tylko raz dziennie przed posiłkiem, po którym występuje najwyższy wzrost  stężenia glukozy we krwi albo dwa razy dziennie na  na podobnej zasadzie ( tzw. Schemat basal- bolus) albo trzy razy dziennie przed głównymi posiłkami

insuliny o przedłużonym czasie działania i insuliny długo i ultradługo działające- tzw bazalne ( zapewniające odpowiednie stężenie insuliny pomiędzy posiłkami – tzw bazę). Podawane są najczęściej w jednym wstrzyknięciu  raz na dobę ale  niektóre mogą być podawane też dwa razy na dobę.

ultradługodziałajaca insulina analogowa:

   insulina degludec (Tresiba)


długodziałająca insulina analogowa:

   insulina glargine U 100 (Abasaglar, Lantus)
   insulin glargine U 300 (Toujeo)
   insulina detemir (Levemir)


insuliny o przedłużonym czasie działania to insuliny ludzkie

   insulina Gensulin N
   insulin Insulatard
   insulina Humulin N
   insulina Insuman Basal Solostar
   insulin Polhumin N


a także mieszanki insulinowe czyli połączenie krótkodziałającej insulin analogowej lub insulin ludzkiej z komponentą insuliny ludzkiej o przedłużonym czasie działania ( w Polsce nie są dostępne jeszcze mieszanki insulin, w których komponenta długodziałająca byłaby insulin analogową)

mieszanki insulinowe można podawać raz, dwa razy  lub trzy razy na dobę (rzadziej).
Mieszanki zawierają różne proporce insuliny krótko- działającej w odniesieniu do insuliny o przedłużonym działaniu. I tak oznaczenie na opakowaniu 30/70 oznacza, że gdy podamy 10 j. Insuliny do 3 j. będzie stanowić insulinę krótkodziałającą a 7 j. Insulinę o przedłużonym czasie działania

Mieszanki insuliny ludzkiej:

   Gensulin M 30; Gensulin M40; Gensulin M50
   Humulin M3
   Insuman basal Solostar 25
   Mixtard 30;Mixtard 40; Mixtard 50
   Polhumin Mix 2, Polhimin Mix 3, Polhumin Mix 4, Polhumin Mix 5


Mieszanki insulin analogowej:

   Humalog mix 25, Humalog 50
   Novomix 30Novomix 50

 


 

Epidemia otyłości w Afryce?

 


    Spośród 41 milionów dzieci poniżej pięciu lat, które mają nadwagę lub otyłość na całym świecie, 25% żyje w krajach afrykańskich. Czy w Afryce, w której w wielu krajach nadal panuje głód nastanie teraz epidemia otyłości?
    Eksperci twierdzą, że zmiana nawyków żywieniowych jest głównym sprawcą epidemii otyłości w krajach Afryki. Zwiększenie liczby osób klasy średniej sprawiło, że coraz częściej robią zakupy w supermarketach, gdzie nie brakuje przetworzonej i wysokokalorycznej żywności. Z tego powodu rządy krajów Afryki muszą zacząć radzić sobie już nie tylko z niedożywieniem. Za tymi zmianami idzie zwiększona zachorowalność na cukrzycę typu 2. Szczególnie narażone są osoby z wyższym wykształceniem oraz kobiety, wprost przeciwnie do Europy. Ponadto eksperci twierdzą, że epidemia otyłości w Afryce jest przykładem...niedożywienia! Jednak chodzi tu o niedożywienie jakościowe, kiedy nie dostarczamy odpowiednie ilości dobrych jakościowo produktów.
    Wysokokaloryczne i wysokoprzetworzone produkty są jak widać powodem cukrzycy nie tylko krajów Europy i Ameryki ale również Afryki. "Supermarketyzacja" społeczeństwa jest wysoce niebezpieczna, a walce z nią i w trosce o swoje zdrowie róbmy zakupy w małych sklepach, targowiskach i kupujmy produkty nieprzetworzone. Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie!



źródło: theguardian.com

 


 

Słodycze zabronione

 


    Szpitale w Wielkiej Brytanii już niedługo zaprzestaną sprzedaży w sklepikach lub automatach vendingowych batonów, słonych przekąsek i innego śmieciowego jedzenia. National Health Service wydało zarządzenie, w którym zakazuje sprzedaży produktów o energii powyżej 250 kcal w szpitalach jako odpowiedź na wzrastającą liczbę zachorowań na cukrzycę typu 2 i choroby sercowo-naczyniowe.
    Od grudnia 2014 w Polsce weszło nowe prawo, które zakazuje sprzedaży śmieciowego jedzenia w polskich szkołach. Polska zrobiła to w ślad za innymi krajami Unii Europejskiej, a teraz Wielka Brytania zakazuje sprzedaży tych produktów w szpitalach. Promocja i reklama śmieciowego jedzenia w Wielkiej Brytanii została już zakazana i od tego czasu NHS odnotowało spadek sprzedaży tych produktów. To bardzo dobrze, ponieważ produkty te zawierają duży tłuszczy, cukrów, sztucznych barwników oraz ulepszaczy. Produkt musi być smaczny, musi dobrze wyglądać oraz być tani w nabyciu. Nieświadomy konsument kupuje to co słodkie, kolorowe, smaczne i to co poprawia humor i faktycznie odczuwa przyjemność ze zjedzenia batonika, czy słodkiej bułki. Problem pojawia się, gdy śmieciowe jedzenie staje się codziennością, ponieważ to już od krok od rozwoju cukrzycy typu 2.
    Z zainteresowaniem obserwujemy czy polski rząd również wprowadzi tego typu obostrzenia. Byłby to z pewnością kolejny krok naprzód w nierównej walce z lobby śmieciowego jedzenia.



źródło: diabetes.co.uk

 


 

Cukrzyca typu 2 u dzieci – niebezpieczne zjawisko

 


    Cukrzyca typu 2 kojarzy się głównie z nadwagą i otyłością w wieku dorosłym. Cukrzyca u dzieci występuje głównie w formie typu 1, na którego wystąpienie wpływa skłonność genetyczna. W ostatnich latach obserwuje się bardzo niebezpieczne zjawisko wzrostu zachorowań na typ 2 u dzieci związane z epidemią otyłości w tej grupie.
    U dzieci cukrzyca typu 2 wygląda podobnie jak u dorosłych. Rozwija się powoli, a u około 40 % jest rozpoznawana przypadkowo podczas rutynowych badań. Objawy to: nadmierne pragnienie, częste oddawanie moczu, spadek wagi, zmęczenie, zaburzenia widzenia i częste infekcje. Gdy dziecko podejrzewane jest o cukrzycę typu 1, należy pogłębić diagnostykę gdy nie objawia się ona typowo. Brak nagłego początku z kwasicą ketonową i dodatkowe czynniki ryzyka w postaci otyłości, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń lipidowych, czy zespołu policystycznych jajników nasuwają podejrzenie typu 2. W każdym przypadku wystąpienia niepokojących objawów należy zwrócić się do lekarza. Aby zapobiec rozwojowi choroby należy zacząć od zapewnienia dziecku większej aktywności fizycznej, która pomoże zrzucić nadwagę i poprawić wrażliwość tkanek na isulinę. Kolejna rzecz to zwrócenie uwagi zmianę nawyków żywieniowych, ograniczenie słodyczy i fast-foodów. Badania pokazują, że dzieci o niskiej masie urodzeniowej, urodzone przez kobiety z cukrzycą ciążową, mają większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Właśnie dlatego tak ważne jest zwrócenie uwagi na zdrowie kobiety ciężarnej, ponieważ jej stan warunkuje przyszłość dziecka.
    Dziecko chorujące na cukrzycę typu 2 szybciej w ciągu swojego życia rozwinie jej powikłania niż osoba dorosła, z uwagi na dłuższy czas trwania. Zdrowy styl życia ukształtowany w dzieciństwie pozwoli zapobiec wystąpieniu nie tylko cukrzycy, ale wielu innych chorób. Warto uczyć prawidłowych nawyków od najmłodszych lat. W przypadku pojawienia się niepokojących objawów u dziecka należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.



źródło: mayoclinic.org

 


 

Badanie moczu diabetyka

 


    Badanie moczu jest jednym z podstawowych i rutynowych badań zlecanych przez lekarzy różnych specjalności. Pozwala ono ocenić funkcjonowanie układu moczowego, a także wielu innych narządów. Wpływ na wynik badania moczu mają m.in. wiek, płeć i przyjmowane leki. Dlaczego jest ono ważne dla diabetyka?
    Najistotniejsze parametry badania moczu dla osoby chorej na cukrzycę to glukoza, ciała ketonowe i białko. Glukoza (cukier) nie powinna  fizjologicznie znajdować się w moczu. Jej obecność może pomóc zdiagnozować cukrzycę u osoby nieświadomej choroby. Ciała ketonowe powstają w organizmie w wyniku niedostatecznej ilości insuliny - brak możliwości użycia cukru jako materiału energetycznego powoduje przekształcanie tłuszczów, czego produktem są ciała ketonowe. Ich nadmiar we krwi powoduje kwasicę i mogą być wykrywalne w moczu. U osoby chorej na cukrzycę obecność ciał ketonowych w badaniu moczu wskazuje na wysoki poziom cukru w organizmie i jest wskaźnikiem źle leczonej choroby. Najczęściej możemy je wykryć w przypadku nieuregulowanej cukrzycy typu 1, ale w typie 2 również mogą się pojawić. Białko w moczu diabetyka jest często pierwszym objawem cukrzycowej choroby nerek lub infekcji układu moczowego do którego szczególnie predysponuje cukrzyca.
    Badanie moczu jest proste i tanie. Zawsze powinien je analizować lekarz w oparciu o całościowy obraz pacjenta i wszystkich jego schorzeń towarzyszących. Każda zdrowa osoba powinna wykonać badanie moczu raz w roku ponieważ może to pomóc w wykryciu choroby. U diabetyka badanie to może wnieść istotne informacje o potrzebie modyfikacji leczenia lub zaalarmować o rozwoju powikłań cukrzycy.



źródło: medicalnewstoday.com

 


 

Depresja diabetyka

 


    Powiązanie pomiędzy cukrzycą i depresją jest silne i głębokie, bowiem sięga najgłębszych otchłani ludzkiego organizmu – ludzkiego DNA. Według badań co 4 -ty diabetyk ma objawy depresji wymagające leczenia.
    Powiązanie cukrzycy typu 2 i depresji jest dwukierunkowe. Wzrasta liczba osób z depresją, a osoby z zaburzeniami psychicznymi częściej rozwijają nadwagę i otyłość. Z drugiej strony jak już wielokrotnie wspomniano wzrasta liczba osób otyłych i chorych na cukrzycę, a choroby przewlekłe są czynnikiem ryzyka rozwoju depresji. Problem jest jednak głębszy. Osoby z depresją mają podobne zaburzenia metaboliczne; gospodarka hormonalna jest podobna do tej w cukrzycy i otyłości. Co więcej, okazuje się, że osoby z depresją mają podobne warianty genetyczne co osoby z nadwagą, otyłością i cukrzycą. Podobieństwa zachodzą też w leczeniu obydwu schorzeń. Już nawet niewielkie zmiany w stylu życia, jak wzrost aktywności fizycznej o godzinę tygodniowo zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i depresję.
    Każda choroba przewlekła, nie tylko cukrzyca stanowi ogromne wyzwanie dla pacjenta, z którym może sobie psychicznie nie poradzić. Należy pamiętać, że zawsze można zgłosić się do swojego lekarza o pomoc i po prostu poromawiać.



źródło: diabetes.co.uk

 


 

Witamina D – nowy trop w zapobieganiu cukrzycy typu 2

 


    Witamina D to znana od lat witamina rozpuszczalna w tłuszczach, do której produkcji nasz organizm potrzebuje promieni słonecznych. Powszechnie znany jest jej wpływ na metabolizm kości, ale jej znaczenie jest bardziej rozległe. Wykazano, że niedobór witaminy D może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Co więcej receptory dla witaminy D w komórkach produkujących insulinę mogą być celem leku zapobiegającego zachorowaniu na cukrzycę.
    Komórki beta trzustki w rozwiniętej cukrzycy typu 2 z czasem tracą zdolność do produkcji insuliny, z czego wynika postęp choroby. Możliwość odwrócenia tego procesu to duża szansa na cofnięcie dotychczas nieodwracalnych zmian zachodzących w cukrzycy typu 2. Naukowcy z Australii do swojego badania użyli komórek odpowiedzialnych w organizmie za produkcję insuliny. W środowisku z wysokim stężeniem cukru komórki te traciły receptory dla witaminy D, a w konsekwencji przestawały produkować insulinę. Następnie naukowcy zastosowali na tych samych komórkach witaminę D i jej analogi, między innymi propionian LCA. Doprowadziło to do powrotu zdolności produkcji insuliny. Szczególnie silną właściwością wykazał się propionian LCA, pochodna witaminy D, z którą badacze wiążą potencjał zarówno zapobiegania jak i leczenia cukrzycy typu 2.
    Dalsze badania są potrzebne aby wykazać długoterminowy wpływ witaminy D i jej pochodnych na możliwość zapobiegania i leczenia cukrzycy. Jest to kolejny trop w walce z tą chorobą i nadzieja dla pacjentów.


źródło: medicalnewstoday.com

 


 

Metformina – remedium na całe zło?

 

 
    Metfromina stosowana jest w leczeniu cukrzycy już 60 lat. Jej korzystne działania odkryło już miliony pacjentów na całym świecie. Stała się podstawowym lekiem w leczeniu cukrzycy typu 2. Dlaczego jej działanie jest takie korzystne i czy zawsze tak było?
    Tuż po odkryciu insuliny metformina po swoim początkowym sukcesie została szybko wyparta, bowiem większość ośrodków zajęła się testowaniem insuliny w leczeniu cukrzycy. Ponadto w przypadku niewłaściwego stosowania metfrominy dochodziło do groźnego powikłania – do kwasicy mleczanowej. Pomimo wielu zarzutów stawianych pod kątem metforminy w 1998 ostatecznie dowiedziono, że otyłe osoby z cukrzycą typu 2 odnoszą niebywałe korzyści ze stosowania tego leku. Przez 10 lat obserwacji naukowcy doszli do wniosku, że metformina znacznie zmniejsza powikłania cukrzycowe i zmniejsza śmiertelność. Dziś lekarze bardzo chętnie przepisują ten lek, bo zdają sobie sprawę z mechanizmu jego działania. Przede wszystkim zmniejsza insulinoporność, zjawisko opisywane już wcześniej oraz zmniejsza częstość przechodzenia stanów przedcukrzycowych do cukrzycy typu 2. Następnie redukuje masę ciała, a także pozytywnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
    Metformina odznacza się dużym profilem bezpieczeństwa oraz niezwykle korzystnym działaniem, a więc bez obaw może być stosowana przez wszystkie osoby mające wskazania. Pamiętajmy, że zażywanie tabeletek nie jest całą terapią, a jedynie jej uzupełnieniem – aktywność fizyczna i dieta jest podstawą w leczeniu cukrczycy.


źródło: czytelniamedyczna.pl

 


 

Pulchne, słodkie dziecko

 

 
     Eksperci od zdrowia publicznego biją na alarm – otyłość w wieku dziecięcym jest aktualnie 10 – krotnie częstsza niż 40 lat temu. Małe pulchne dziecko staje się powoli symbolem naszych czasów i nic na razie nie zwiastuje, żeby miało byc inaczej.
    To czy zachorujemy na chorobę niedokrwienną serca, cukrzycę typu 2 lub udar mózgu zależy w głównej mierze od nas samych, od naszego stylu życia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że rozwijanie się miażdżycy zachodzi już od najmłodszych lat. Dlatego też warto zwrócić uwagę na dzieci i wnuki w naszym otoczeniu czy już teraz są otyli, czy mają problemy z zachowaniem aktywności fizycznej i zdrowego stylu odżywiania. Według aktualnych szacunków 124 miliony młodych ludzi na świecie (50 milionów dziewcząt i 74 miliony chłopców) jest otyła, a przecież to oni są częścią nowego pokolenia. Naukowcy alarmują, że to zjawisko jest nieakceptowalne i może mieć katastrofalne skutki w postaci milionów nowych osób z cukrzycą. Jak podają badacze zdrowia publicznego przyczyną jest marketing żywnościowy, ze zbyt drogą zdrową żywnością.
    Pamiętajmy, że kształtowanie nawyków dziecka jest niezwykle istotne, ponieważ wiele z nich jest stosowanych w dorosłym życiu. Zwracajmy uwagę na to co dziecko bierze do szkoły do jedzenia. Pilnujmy, żeby nasza pociecha odpowiednio dużo czasu spędzała na świeżym powietrzu. I na końcu – dajmy dziecku przykład godny naśladowania.


źródło: diabetes.co.uk

 


 

5 o'clock – it's tea time!

 


    Diabetycy preferujący herbatę mogą z przyjemnością zaparzyć sobie kolejną filiżankę , a dla osób które nie piją herbaty jest to czas kiedy powinni wprowadzać ją do swojej diety. Nie od dzisiaj wiadomo, że picie zielonej herbaty sprzyja zdrowiu, jednak ostatnie badania pokazują, że również czarna ma właściwości zdrowotne.
    Do tej pory było wiadomo, że zielona herbata sprzyja utracie masy ciała, poprawia insulinowrażliwość i redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Kalifornia pokazało, że picie czarnej herbaty również przynosi takie same korzyści, lecz w innym mechanizmie. Dzięki substancją zawartym w czarnej herbacie dochodzi do wzrostu fizjologicznie występujących bakterii Pseudobutyrivibrio, a te z kolei korzystnie wpływają na gospodarkę wątrobową glukozy. A więc czarna herbata jest swego rodzaju probiotykiem (wpływa na flore jelitową). Oczywiście badania zostały przeprowadzone na razie na myszach, ale naukowcy spodziewają się podobnych efektów u ludzi. W obu typach herbaty, w zielonej i czarnej jest także duża ilość polifenoli, czyli substancji hamujących stres oksydacyjny (niekorzystne zjawisko przyspieszające starzenie się organizmu i działanie nowotworowe).
    Jak wykazano w wielu innych badaniach regularne picie czarnej herbaty ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny oraz może pomagać w walce z otyłościa i cukrzycą. To bardzo dobre wieści dla oósb chorych na cukrzycę, bo kto z nas nie wypija choć jednej filiżanki herbaty dziennie?



źródło: diabetes.co.uk

 


 

Insulinoopornośc dla opornych 

 


    Insulinooporność jest bez wątpienia przypadłością naszych czasów. Coraz więcej jest osób z nadwagą i otyłych, których trzustki z wściekłością produkują znaczne ilości insuliny, aby sprostać dostarczanej glukozie do organizmu.
    W poniższym krótkim artykule poostaramy się tym razem przekazać czym jest zjawisko insulinooporności.
W narządach pobierających cukier znajdują się receptory – miejsca łączenia się z insuliną, które po połączeniu się z tym hormonem wciągają cukier do środka, a następnie spalają uzyskując energię do pracy. Przejadanie się, spożywanie dużych ilości cukrów prostych (białe pieczywo, słodycze, soki etc) oraz brak aktywności fizycznej powoduje, że mięśnie (jedne z głównych odbiorców cukru w organizmie) nie chcą przyjąć więcej energii (cukru) niż jest to potrzebne. W efekcie glikemia (poziom cukru we krwi) wzrasta, a trzustka w odpowiedzi na wysoką glikemię znów wydziela insulinę. Z kolei insulina jak juz wspomniano nie jest w stanie wykorzystać tego cukru w mięśniach i innych narządach organizmu i stale utrzymuje się nieprawidłowe stężenie glukozy (cukru) we krwi. Przez wiele lat ten stan przebiega bez objawów, dopiero podczas badań przesiewowych lub po pojawieniu się powikłań cukrzycy lekarz diagnozuje chorobę.
    Dostęp do taniego, wysokoenergetycznego pożywienia jest domeną naszych czasów. Unikanie wysokoprzetworzonej żywności, cukrów prostych i uprawianie aktywności fizycznej poprawia wrażliwość tkanek na insulinę i może zmniejszać zjawisko insulinooporności. Należy również pamiętać, że insulinoporność jest konsekwencją otyłości, a nie jej przyczyną.



źródło: medicalnewstoday.com

 


 

Cukrzyca i choroba wieńcowa – genetyczne pokrewieństwo

 


    Okazuje się, że miejsca w ludzkim materiale genetycznym-DNA odpowiedzialne za ryzyko zachorowania na cukrzycę, są również odpowiedzialne za chorobę wieńcową.

    Na łamach czasopisma "Nature" opublikowano wyniki analizy genów ponad 250 tysięcy osób. Udało się znaleźć 16 nowych genetycznych czynników ryzyka dla cukrzycy i jeden dla choroby wieńcowej. Znaleziono również geny wpływające na występowanie obu chorób równocześnie, a także jeden który zwiększa ryzyko cukrzycy, ale zmniejsza zagrożenie chorobą wieńcową. Opisane geny biorą udział w różnego rodzaju procesach – reakcjach odpornościowych, podziałach komórkowych, transporcie cholesterolu czy rozwoju serca.
    Czy możliwe zatem w przyszłości będzie leczenie ukierunkowane genetycznie? Prawdopodobnie tak, ponieważ im lepiej poznamy mechanizmy wpływające na wystąpienie choroby, tym dokładniej wycelowana może być terapia. Kolejnym krokiem są leki, które będą stosowane w cukrzycy typu 2, natomiast korzystne lub przynajmniej neutralne w przypadku choroby wieńcowej.

 

źródło: medicalnewstoday.com

 


 

Chudy, nie znaczy zdrowy

 


    Osoby szczupłe muszą się mieć na baczności, bowiem jak wynika z ostatnich badań około 20% szczupłych dorosłych osób (z prawidłowym BMI tj. 18,5 do 24,99 kg/m2) jest "metabolicznie niezdrowych" i grozi im 4 krotnie większe ryzyko śmierci i chorób serca i mózgu w porównaniu do osób "zdrowych". Cała sprawa rozbija się o rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w organizmie. 

    Osoby otyłe mają dużo tkanki tłuszczowej podskórnej rozmieszczonej głównie na brzuchu, pośladkach, ramionach. Osoby szczupłe a prowadzące niezdrowy tryb życia również mają wysoką zawartość tkanki tłuszczowej, ale zgromadzonej w narządach jamy brzusznej – otłuszczona wątroba, jelita, nerki. Ma ona taki sam a nawet gorszy wpływ na gospodarkę cukrowo – tłuszczową organizmu co u osób otyłych. Z ostatnich badań wynika również, że niski odsetek tkanki tłuszczowej zgromadzonej w kończynach dolnych jest czynnikiem ryzyka chorób serca i mózgu – wyglądem osoba ta przypomina chorego na lipodystrofię. Pacjenci szczupli i z niska zawartością tkanki tłuszczowej mają często dwa lub więcej cech zespołu metabolicznego ujawnionych w badaniach.
    Osoby szczupłe i "otyłe metabolicznie" często trudno prawidłowo zdiagnozować bez wysoko specjalistycznych badań (np rezonans magnetyczny) Problem polega na tym, że są to osoby nierzadko młode, o prawidłowym wyglądzie i masie ciała z dobrą kondycją fizyczną kiedy nie podejrzewa się u nich problemów ze zdrowiem. Tymczasem miejmy się na baczności i dbajmy o swoje zdrowie!

 

źródło: medicalnewstoday.com

Koniecznie polub nasz profil na FB i bądź na bieżąco!

 

 


Zobacz również:

 

Ponieważ pytania o wykonanie krzywej cukrowej i krzywej insulinowej  powtarzają się więc publikujemy post na ten temat ;-)     W przypadku cukrzycy ciążowej leczonej dietą,...

W cukrzycy typu 2, której towarzyszy nadwaga lub otyłość istnieje duże prawdopodobieństwo występowania insulinooporności, a ta może przyczyniać się do problemów z zajściem w...

Często zdarza się, że dziewczyny, które mają rozpoznaną cukrzycę ciążową na początku ciąży i są leczone z tego powodu dieta lub dieta i insuliną nie wiedzą czy powinny mieć wykonaną...

Zanim dojdzie rozwoju cukrzycy przez kilka, a nawet kilkanaście lat może występować tzw. stan przedcukrzycowy czyli stan zwiększonego ryzyka wystąpienia cukrzycy.Stan przedcukrzycowy...


Partnerzy

 

 

Tworzenie stron www
© 2018 Klinikadiabetyka
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

Uprzejmie informujemy, że serwis Klinikadiabetyka wykorzystuje pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu dopasowywania wyświetlanych treści oraz analizowania ruchu na stronie. Domyślnie przeglądarka zezwala na zapisywanie powyższych informacji na urządzeniu końcowym Użytkownika, pamiętaj jednak, że zawsze możesz wyłączyć tę funkcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Jeśli zgadzasz się na powyższe warunki kliknij przycisk "Akceptuję".
Akceptuję